Schrijversnieuws

Nieuwsbrief december 2022

 

 

 

Hallo allemaal,

 

Een jaar lang heb ik geen schrijversnieuws meer gestuurd. Hoogste tijd dus om jullie bij te praten. Voor te schrijven heb ik in verhouding tot andere jaren minder tijd vrijgemaakt. Andere leuke bezigheden zoals kleinkinderen en vakanties (het kan weer) kregen prioriteit. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met het verbouwen/herinrichten van de volledige benedenverdieping. Ik heb jullie eerder al verteld dat ik alleen schrijf als ik tenminste een dagdeel, maar liefst meerdere dagen achter elkaar daarvoor tijd heb. En die momenten zijn schaars geweest.  Dat wil niet zeggen dat ik niet bezig ben geweest. Ter voorbereiding heb ik dit jaar de nodige thrillers gelezen om mij verder te bekwamen in dit genre.

 

Dit jaar deed zich de mogelijkheid voor om aan de academie te Genk lessen te volgen ook als je de opleiding schrijver al hebt afgerond. Dus: ik zit weer in de schoolbanken. Het is gewoon prettig om een avond in de week met schrijven bezig te zijn. Je leest de schrijfsels van elkaar en geeft en krijgt feed back, ook van de docente, Goedele Ghijsen. Zeer waardevol en inspirerend. De thriller waar ik vorig jaar aan begonnen ben, heb ik weer ter hand genomen en mijn streven is om deze aan het einde van het schooljaar af te hebben.

 

Leuk om te melden is dat een paar maanden geleden een lerares Latijn van het Belgische Deinze met mij contact opgenomen heeft. Voor haar studenten organiseert zij een project onder de naam ‘Via Belgica’ over de Romeinse tijd. Zij had ‘De Dame van Simpelveld’ gelezen en vond dat goed toegankelijk veel informatie over die tijd in het boek verwerkt was en nadat we een nette prijs overeengekomen waren, bestelde ze meteen honderd exemplaren voor al haar leerlingen. In het Thermenmuseum zijn dit jaar meer exemplaren verkocht dan in 2021 en ook op het Archeofestival in Bocholtz gingen de nodige over de toonbank. Bijgevolg is dat mijn voorraad boeken nu nog maar een bescheiden doosje is en ik binnenkort moet overwegen of ik een tweede druk laat maken. Ik heb ‘De Dame’ wel weggehaald uit het Centraal Boekenhuis. Het contract was afgelopen en verlenging met een jaar kost bijna twee honderd euro. Dat krijg ik niet terugverdiend met de boeken die via Bol.com of lokale boekhandelaren verkocht worden. Bovendien verkoop ik meer boeken via mijn website en is mijn marge daarbij bijna dubbel zo groot. Al met al ben ik trots en tevreden over mijn historische roman.

 

Als mijn thriller klaar is, wil ik eerst proberen of een uitgever van naam in dit genre het boek wil uitgeven. Lukt dat niet, dan kan ik altijd overwegen om het net als ‘De Dame van Simpelveld’ zelf uit te geven. Het lastige bij dat laatste is dat je dan zelf de hele marketing moet doen en rechtstreeks met boekhandelaren contact moet leggen, voorraden leveren, periodiek checken, afrekenen enzovoorts. Daar gaat veel tijd en energie mee verloren en een forse voorinvestering is nodig waarbij je moet afwachten of je deze terugverdient met de verkoop. Ik kan dus nog niet aangeven wanneer het boek ongeveer op de markt komt, maar het is wel mijn bedoeling om stelselmatig toe te werken naar publicatie.

 

Het is inmiddels december en ook al moet de Sint nog komen, kerstversieringen zijn al vele weken geleden overal aangebracht en ook de kerstboom lijkt in menig huis eerder te schitteren dan andere jaren. Dat betekent wellicht dat ook ik jullie eerder in de kerststemming moet brengen. Hoe zou dat beter kunnen dan met het Kerstverhaal anno 2022? Je kunt het lezen door op onderstaande knop te klikken. Veel leesplezier alvast en laat maar weten wat je ervan vindt.

 

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen, ‘inge gouwe roetsj noa ut neuje joar’, een goed en vooral gezond 2023. Bedankt voor jullie interesse.

 

‘Bis wer ens get is. Adieë wa.’

Groetjes,

 

Sjef